even when you're sleeping, keep your eyes open

az olvasók viadala – 4. téma

Posted on: 2011. december 2. péntek

Újra itt az idő, hogy kidolgozzak egy Olvasók viadala témát (salalala), mégpedig a negyediket. Már elolvastam a Mockingjayt és hát… nem kicsit sokkolt a könyv. Akit érdekel, elolvashatja az értékelésemet itt. A bejegyzésben elvétve találhattok spoilereket. Én szóltam. :D

NEGYEDIK TÉMA (NOVEMBER 23-TÓL DECEMBER 22-IG):
Melyik a kedvenc THG könyved? Indokold meg, hogy miért.

Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, mivel legszívesebben rögtön rávágnám, hogy “Mockingjay!”, de miután átgondoltam egy kicsit, azt válaszolnám, hogy a Futótűz. Méghozzá azért, mert szerintem sokkal több érdekes dolog volt ebben a kötetben, mint a másik kettőben, imádtam a Tizenharmadik Körzettel kapcsolatos rejtélyt, és IMÁDTAM az órás arénát. A könyv eleje kicsit nehezen indult be, de aztán az arénától kezdődően kárpótolt mindenért a sztori.

Milyen tetszési sorrendet állítanál fel a kötetekből, és miért?

Úristen, ez nagyon nehéz kérdés. Egyértelműen a Futótűz áll az első helyen, de hogy utána hogyan következnek a kötetek, nem tudom. Talán, ha összességében nézem, akkor Futótűz, Az éhezők viadala és A kiválasztott, de csak azért, mert mégis csak az első kötet ami bevezeti az egész történetet, ugyebár. De ha nem muszáj, akkor inkább nem állítanám sorrendbe a köteteket, mert nem tudom.

Hogyan folytatnád Te a sztorit, hogy ha erre lehetőséged adódna? Egyáltalán folytatnád-e?

Nem. Nem folytatnám. Maximum átírnám egy kicsit A kiválasztott végét, mert kevés volt a romantika, gyenge volt a szerelmi szál, nagyon. Minden mást tökéletesen írt meg Collins, de mikor vége lett a trilógiának, akkor volt egy rossz szájízem Peeta és Katniss miatt. Úgyhogy én személy szerint egy kicsit érzelgősebbre írtam volna meg a végét, és egy kicsit hosszabbra, mert nagyon hamar lezárult a történet. Mintha az írónő már mindenáron be akarta volna fejezni a kötetet. De folytatni nem folytatnám, mert az ilyen ‘második generációs’ folytatások például 90 százalékban mindig befuccsolnak. Az éhezők viadala így jó, ahogy most van.

Szerinted angolul vagy magyarul jobb olvasni a trilógiát?

Biztos, hogy angolul, eredetiben élvezetesebb, de én inkább olvasom magyarul, és ennek két oka is van. Az egyik az, hogy annyira nem vagyok profi angolos, hogy el tudnék olvasni egy teljes kötetet. El bírnám olvasni, de nem érteném, úgy meg semmi értelme. A másik pedig az, hogy én imádom a nyelvünket, ezért is olvasok szívesebben magyarul. Habár az utolsó könyvben baromira idegesített a sok szleng, amit belenyomtak. Persze ez lehet, hogy az eredetiben is így volt, de én inkább arra hajlok, hogy a fordító hibája.

Az örök kérdés: Team Peeta vagy Team Gale? Ki? Miért?

Erre könnyű a válasz: Peeta. Azért, mert olyan önzetlen Katniss-szel, annyira jószívű, istenien ért a beszédhez,  és humoros is mellette. Bármit megtenne Katnissért, még úgy is, hogy a lány sokszor nem mutatja ki érzelmeit a fiú felé, sőt. Peeta egy variáció a tökéletes férfi/fiú megnevezésre az én szememben. Ja, és még valami, amit nem szabad elfelejteni: tud sütni. Méghozzá jól.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni.

Twitter frissítések

%d blogger ezt szereti: